Vegan Kroketten

Houdt er rekening mee dat de ragout een dag van tevoren bereid dient te worden om goed op te stijven.

Vegan kroketten….Ondanks best wat okaye exemplaren vond ik toch niet helemaal wat ik zocht. Wat doe je dan? Tenminste ik wel. 🙂 Dan ga je ze proberen zelf te maken. Het allerleukste was dat het vanaf het begin af aan meteen raak was. Bingo! Perfect in alles: smaak, kraak, kleur en geur.

Toegegeven het is even een werkje maar dan heb je ook wat (een kroket :-). Moraal van dit verhaal? Eigengemaakt is altijd het allerlekkerste!

Hieronder vind je het succes-gegarandeerd recept voor negen grote kroketten, eet smakelijk.

Benodigdheden

  • keukenmes
  • snijplank
  • koekenpan
  • steelpan
  • houten lepel
  • knoflookpers
  • borsteltje voor de paddenstoelen
  • kom voor de ragout
  • vershoudfolie
  • maatbeker
  • weegschaal
  • drie diepe borden
  • frituurpan/pan en kookthermometer
  • frituurschep

Ingrediënten voor 9 grote kroketten

  • 500 ml zonnebloem-/arachideolie
  • 400 ml (1 pot) plantaardige bospaddenstoelenfond
  • 110 ml ongezoete haverdrink
  • 300 gr paddenstoelen naar keuze bijvoorbeeld oesterzwammen of shiitake
  • 100 gr bloem
  • 80 gr plantaardige, ongezouten versie van boter (als pakje in het koelvak te vinden in de supermarkt)
  • 40 gr panko
  • 40 gr paneermeel
  • 10 gr verse platte peterselie
  • 2 gr agar agar
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 el plantaardig alternatief voor ei zoals Easy Egg: 3 eetlepels gemengd met een beetje water tot een papje. Te koop in sommige supermarkten of in een biologische winkel.
  • 1 el fijne mosterd
  • snufje nootmuskaat
  • snuf peper en zout

Dag één

Smelt het plantaardig alternatief voor boter in een pan, voeg de bloem toe. Laat al roerende met een houten lepel 5 minuten bakken. Voeg langzaam de haverdrink toe samen met de bospaddenstoelenfond. Blijf roeren en voeg als laatste de agar agar toe. Kook het 2 minuten door tot een glad mengsel. Zet apart.

Borstel de paddenstoelen schoon en snijdt in kleine stukjes. Was de peterselie en hak fijn. Verwijder de schil en pers de knoflook fijn. Pel en snipper de ui. Fruit in 3-4 minuten de ui en knoflook glazig aan. Voeg met een snuf peper en zout de paddenstoelen toe, bak in 10 minuten bruin en droog. Voeg in de laatste minuten de peterselie toe. Roer het geheel door de ragout, samen met de mosterd, zout en het peper en laat het afkoelen.

Laat het in een kom, afgedekt met de vershoudfolie, een nacht in de koelkast opstijven.

Dag twee

Verdeel de inmiddels opgestijfde ragout in 9 stukken. Rol/vorm ieder stuk tot een mooie kroket.

Zet drie borden klaar. Strooi in het ene bord paneermeel, in het andere de panko en in het middelste bord gemengd met een beetje water de Easy Egg.

Rol de kroketten één voor één door de paneermeel. Zorg dat de paneermeel overal stevig opzit. Vervolgens rol je ze door het papje met de ei-opvolger, de kroketten goed aan alle kanten met het papje bedekkend. Als laatste gaan ze door de panko (ook hier weer rijkelijk doorheen halen).

Verwarm de frituurpan of de olie in een pan tot 180 graden. Frituur de kroketten 6 minuten tot ze mooi (licht)bruin zijn.

Je kunt de kroketten ook per stuk meteen na het maken in vershoudfolie invriezen, deze zijn dan drie maanden houdbaar. Frituur tien minuten recht uit de vriezer op 180 graden.

Supersmakelijk op een wit vegan broodje met wat mosterd.